Vrijheid en wetenschap
home info publicaties zoeken



Status: In bewerking     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2023-12-31   


Vrijheid en wetenschap


Liefde staat hoger dan wetenschap. De wetenschappen hebben trouwens totaal geen vat op liefde. Gelukkig doet de wetenschap hiertoe ook geen poging.

Het zit anders met vrijheid. Vrijheid, alsook waarheid, komt echt in de buurt van liefde. Vrijheid impliceert onzekerheid. Hoe kan je nu vrij zijn wanneer alles gedetermineerd is? In de kwantumfysica staat onzekerheid centraal, dit zit goed. Ik heb het ooit zo geformuleerd:

Zekerheden 
liggen op het kerkhof,
naast de grijze muizen.  Toelichting   

De meeste wetenschappers houden echter nog vast aan zekerheid. Hier was Einstein een koploper, maar:

'Bohr [kwantumfysicus] was inconsistent, onduidelijk, opzettelijk duister, 
en [hij had] gelijk. 
Einstein was consistent, helder, realistisch, en [hij was] fout.
     John Bell (natuurkundige)

Einstein had grote twijfels omtrent de kwantumfysica, precies omwille van de vrijheid die geen strikte zekerheid toelaat. Uiteindelijk kreeg hij ongelijk. Natuurwetten etaleren strikte zekerheid, maar dit binnen een bepaald kader.

Fijnstoffelijk

Vanuit hoger bewustzijn is het duidelijk dat vrijheid in de buurt komt van liefde en dan ook boven de wetenschappen staat.
De kwantumfysica vormt echter een brug tussen de reële en de hogere wereld (1). Ze toont ook dat uiteindelijk bewustzijn het ruimere kader is waarbinnen alles zich afspeelt.

Nog even terugkomen op waarheid. De wetenschappen zoeken naar waarheid, dit binnen hun domein. Dit domein is niet allesomvattend. Het wetenschappelijk domein omvat liefde niet, vrijheid en waarheid slechts ten dele. Wat boven het materiële ligt, bereikbaar via een kwantumsprong, behoort eigenlijk niet meer tot de wetenschappen. Kwantumfysica zit op een spreidstand tussen het materiële - het stoffelijke - van de wetenschappen en het hogere, het fijnstoffelijke.




(1) Meer hierover in het artikel "fijnstoffelijkheid"



Printvriendelijk